EVENEMENTEN

Diverse optredens

- 30 november 2018: optreden bij een particulier in Nijmegen (gedicht op maat)
- 23 december 2018: optreden in Museumpark Oriëntalis Feest van Licht
- 24 december 2018: zangoptreden bij de Lichtjesavond in Groesbeek bij de oorlogsbegraafplaats
- 30 december 2018: Blauwe Salon in Café De Schans te Mook met stiltewandeling, schrijfworkshop en optredens van Marjolein Pieks en anderen (12-17 uur).

24 november 2018
Stadsdichtersgala in Gouda
Optreden Marjolein Pieks


Elk jaar vindt het Nationaal Stadsdichters evenement plaats in Lelystad.
Dit jaar besloot de Goudse Stadsdichter Pieter Stroop van Renen om in Gouda een leuke afterparty te organiseren.
Dat wordt het Groot Gouds Stadsdichtersgala.
De fine fleur komt: de stadsdichters uit Tilburg, Lelystad, Heumen, Deventer, Harderwijk, Ede en Gouda.

Elke eerste woensdagochtend van de maand
10.00-12.00 uur

De schrijfgroep Vers Uit Heumen komt o.l.v. Marjolein Pieks bijeen in de Heumense kringloopwinkel Vintage and More.
Iedereen welkom!

20 juni 2018
Aanbieding eerste exemplaar van De Canon van de gemeente Heumen aan burgemeester Mittendorff van Heumen
Verenigingsgebouw Overasselt

Tijdens de aanbieding van het eerste exemplaar van De Canon van de gemeente Heumen aan burgemeester Mittendorff van Heumen heeft Marjolein Pieks dit gedicht voorgedragen.

Voer voor de canon

Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee door het zoet van ondergedoken smeltwater langs de laatste Batavier Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee door het zwerk over Worsum, Valenberg, Schatkuil de Villae Rusticae van de rappe Romein tussen Nijmegen en Cuijk Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee in de pelgrimstocht van kerk naar dorpskern van hout naar tufsteen Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee door het duister van soldaten, ondergedoken wijwater tussen Spanjaarden, stadhouders en Fransen Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee door het licht van de Maas spiegelend de stemmen van al onze gezichten Graaf me op herschrijf mijn woorden neem me mee van zandweg naar grint van boerderijen naar beton Dit vers zal oud zijn nog voor het gedicht aanbreekt

Ook heeft ze een ‘verslag’ geschreven over deze bijeenkomst.

De Canon van de gemeente Heumen

Op 20 juni 2018 werd in het Verenigingsgebouw te Overasselt de allereerste Canon gepresenteerd die de geschiedenis beschrijft van de gemeente Heumen. De vier dorpskernen Malden, Heumen, Nederasselt en Overasselt zijn door het Erfgoedplatform Heumen in historisch perspectief gezet middels een goed uitziend cahier gevuld met vijftig vensters op de tijd sinds het ontstaan van de eerste rivierafzettingen aan de Maas.

Een reis langs Romeinen, kerkelijken, heerlijkheden, de Spaanse burgeroorlog, de Franse revolutie, de industrialisatie, Tweede Wereldoorlog en de recente geschiedenis legt de nadruk op de gemeenschappelijke delers van de dorpen en hun samenhang. Helden en bekendheden worden in relatie tot hun tijd en tijdgenoten helder beschreven terwijl nergens een spoor van verering te vinden is, eerder een uiting van respect voor de tijdgeest die een mens de mens maakt die hij/zij is.

Bij het lezen van de Canon, toegankelijk van taal en gevuld met aansprekend beeldmateriaal, overviel me een ontroering bij het besef dat de gemeente Heumen en diens omgeving (Wijchen, Balgoij, Grave, Mook, Molenhoek, Nijmegen, Cuijk , Groesbeek en Kleve) vroeger een eenheid was die het in feite nog steeds is.

Wie zich vanaf Nijmegen begeeft richting de Maas, ervaart dat de bossen van Heumensoord met het huidige zweefvliegveld en de omliggende velden en dorpen, de poort betekenen naar een rijke gedeelde agrarische historie sinds de Romeinse tijd. Men wordt benieuwd naar wat er nog meer begraven ligt naast de inhoud van enkele grafheuvels en onder de stuwwal van de voorlaatste ijstijd. De eenvoudige manier van leven door de Batavieren en Kelten die hier verbleven, spreekt tot de verbeelding als je even stil staat om uit te kijken over dit vredige landschap. Maar ook de parachutisten, de neergestorte vliegtuigen, de opgeblazen bruggen en gestorven verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog zijn nog alom aanwezig in de herbouwde huizen en de monumenten die aan de oorlog herinneren.

Dankzij de Canon worden straatnamen opeens interessant. Neem nou de Jan J. Ludenlaan die de A73 inluidt. Jan Jacob Luden van wie ik twee jaar geleden nog dacht dat het een of ander omhooggevallen jongetje was, blijkt een omhooggevallen heer te zijn geweest die zijn geld verkwistte aan de aankoop van dure panden en een vogellaboratorium oprichtte. Ook kon hij aardig schrijven. Een vurig mannetje ook die het niet nam dat een nieuw staatssysteem het voor het zeggen kreeg en de heerlijkheden verdwenen. Hij bleef zichzelf heer noemen. Ook toen hem dat verboden werd door de burgemeester. Het omhooggevallen jongetje met de zachte ogen en pluizige baard, blijkt meer in huis te hebben dan ik dacht.

Het is de Canon die de Maas aanwijst als een organisme dat gekaderd en beheerst door sluizen, kribben en dijken, verlangt naar ruimte, net als de mens. Dat de Canon ruimte schenkt aan het bestaan van de dingen en mensen gedurende pakweg de laatste 10.000 jaar, onze dorpen ermee verbindt en bekrachtigt zoals de rivier, is een groot compliment waard.

Ik weet zeker dat de Canon van de Gemeente Heumen een nieuw besef van eenheid en verbondenheid kan bewerkstelligen binnen onze regio. De Mookse dorpsdichter blijkt toch Heumenser dan werd aangenomen voor wie de Canon leest. Ik raad dan ook scholen in onze regio aan de Canon in huis te nemen. En hoe waardevol zou het zijn om de Canon te bespreken bij het geschiedeniscafé.

Geschiedenis is niet passé, het is als de isolatie van ons huis. Zonder de optekening van oude gebruiken, gebeurtenissen en historische figuren, tocht het flink en worden we op z’n minst verkouden dankzij een gebrek aan weerstand. Kennis van de geschiedenis, hoe lokaal of wereldwijd ook, maakt ons naast wijzer, krachtiger en weerbaarder in ons huidig dagelijks bestaan.

23 juni 2018

40-jarig jubileum Heemtuin Malden
Voordracht gelegenheidsgedicht.

1 juli 2018

Verjaardag gemeente Heumen
Demonstratie van Heumense kinderen en hun ouders ten bate van de vluchtelingenkinderen in Amerika en hier in Nederland. Wandeltocht van de Heemtuin naar het Zweefvliegveld. Marjolein draagt gedichten voor, zingt en nodigt kinderen uit hetzelfde te doen of te dansen of een tekening mee te nemen.

11 juli 2018

Bijeenkomst voor Heumense Vierdaagselopers, Gemeentehuis Heumen, 20 uur
Voordracht gedichten en zang liederen.

Archief

- 8 januari 2018: optreden Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heumen met een gedicht en lied
- 24 maart 2018: de Blauwe Salon in Overasselt bij Den Tempel met een keur aan dichters en muzikanten, soep en versnaperingen
- april 2018: Poëziecollege bij de bibliotheek te Malden
- 26 april 2018: de raadswisseling waarbij Marjolein Pieks een gelegenheidsgedicht voordroeg
- 27 mei 2018: Maasvensters met gedichten en zang
- 24 juni 2018: optreden met zang en gedichten bij Poëtisch Ontbijt bij Wereldtuin Verdeliet in Cuijk
- 1 september 2018: Nationale Stadsdichtersdag Lelystad met gedichten en een improvisatie
- 7 september 2018: Poëziecollege bij schrijfcollectief de Schrijfwijzen in Wijchen
- 7 november 2018: optreden bij De genegenheid onder de Hemel (te Nijmegen) met gezongen en gesproken voordrachten van het werk van Octavio Paz en Wislawa Szymborska

© 2018 Projectgroep Dorpsdichter Heumen